Meny Stäng

Foder

Vaktlar med groddar.
Vaktlar med groddar: Extrafoder!

Vaktlar i naturen äter en blandad diet av insekter, smådjur, frön och växter som dom hittar på marken. Tamvaktlar behöver foder som motsvarar det för att hålla sig friska och värpande.

Basfoder

Pellets

Tamvaktlar äter oftast fågelfoder i form av krossade pellets. Viktigt är att välja ett foder som har en hög proteinhalt: Vuxna vaktlar behöver ett foder med minst 20-22% protein, och gärna upp till 25%. Vanligtvis väljer man kalkonfoder, foder för skogsfåglar eller startfoder. En jumbovaktel äter ca. 50 g pellets/dag.

Kalk

Fodret måste också ha tillräckligt med kalk för att en vaktelhöna ska kunna värpa ett ägg om dagen. Ger man foder som inte är för värpande fåglar får man komplettera med kalk. Det går bra att ge tillbaka krossade skal från vaktlarnas ägg, eller att köpa krossade musselskal.

Vatten

Vaktlar behöver mer vatten än man kan tro, dom dricker (och spiller ut) omkring 1 dl om dagen.

Extrafoder

Vaktlar lär inte ha något direkt smaksinne, men dom äter gärna annat än pellets. En varierad utfodring ger vaktlarna lite att pyssla med, och äggen blir finare matägg

Insekter

Vaktlar gillar att jaga insekter, och dom är ett bra proteintillskott! Man kan köpa eller odla exempelvis mjölmaskar, eller helt enkelt kasta in dom larver och kryp som man hittar runt omkring buren.

Frön

Hirs och andra små frön går bra att ge till vaktlar. Men det blir viktigt att inte ge så stora mängder att det drar ner proteinprocenten av allt vaktlarna äter totalt.

Bladgrönt

Vaktlar äter gärna en del blad. Här föredrar dom klöver och hallonblad, men man kan prova det mesta som inte är giftigt. Precis som hos höns blir gulorna i äggen gulare och finare när dom får i sig klorofyll från gröna växter.

Groddar

Groddar är ett enkelt sätt att ge vaktlar grönsaker året runt. Alfalfagroddar är lättodlade och har en relativt hög proteinhalt, men dom flesta smågroddar från solros till broccoli blir uppskattade.

Min lilla burgrupp får alfalfagroddar varje dag från ett enkelt odlingssystem: 6 st burkar med nätlock som står i ett fönster. En ny burk startas varje dag med en tesked frön som får ligga i blöt i ett dygn. Varje övrig burk sköljs igenom med vatten en gång per dag, och efter en vecka är de äldsta groddarna klara. Den tomma burken blir dagens nya burk, och så går det runt.

Groddburkar