Meny Stäng

Vaktelägg

Hönsägg (45 g) jämfört med vaktelägg (15 g)
Hönsägg (45 g) jämfört med jumbovaktelägg (15 g).

Vaktelägg är inte helt olika hönsägg i mindre format. Precis som hönsägg kan dom kokas, stekas och bakas med, och det är ingen direkt skillnad i smak. Den klassiska marmoreringen i brunt ligger som en hinna ytterst på skalet och kan skrubbas bort. Storlek och mönster på fläckarna varierar mellan dom olika vaktelhönorna.

Att använda vaktelägg

Storleken är den största skillnaden mot hönsägg. Ett ägg från en jumbovaktel väger in på runt 15 gram. Mindre och mellanstora hönsägg väger 45-60 gram. 3-4 st vaktelägg motsvarar alltså ”ett ägg” i recept och dylikt.

Jämfört med ett hönsägg är gulan en större del av äggets totala vikt. Eftersom äggvitan mest består av vatten gör det vakteläggen mer näringstäta.

Näringsinnehåll

  100 g vaktelägg 100 g hönsägg
Kalorier 158 kcal 141 kcal
Fett 11 g 10 g
Protein 13 g 12,6 g
Järn (RDA) 20% 10%
Kalcium (RDA) 6% 5%
A-vitamin (RDA) 11% 10%
B12-vitamin (RDA) 26% 22%
D-vitamin (RDA) 13% 9%
Källor: SLV, Nutritiondata [ 1, 2 ], HealthGrove

Och nej, det är inte farligt att äta ägg!

Att knäcka vaktelägg

Vakteläggens skal är tunnare än hönsäggs, men hinnan under skalet är segare. Det gör det svårare att knäcka råa ägg utan att mosa dom och få skalkross. Istället för att knäcka mot en kant bör man skära toppen av ägget med en vass kniv och hälla ut innehållet.

Annars finns vakteläggssaxen: Ett köksredskap för att snabbt öppna vaktelägg, vilket är väldigt smidigt när man ska använda många små ägg som man ju vanligtvis gör. Folk som säljer vaktelägg har ofta vaktelsaxar till salu: Jag säljer dom även online.

Konstiga vaktelägg?

Vaktlar är levande varelser, och ibland kommer det ut konstiga ägg ur äggledarsystemet. Om en höna konstant värper deformerade ägg kan den vara sjuk eller stressad, men även friska hönor lägger mystiska ägg ibland.

Äggvariationer kan t.ex. vara:

  • Ägg utan skal, ”skinnägg” eller ”hinnägg”: Ägget har gått igenom för snabbt genom hönans äggledare och inte fått något skal.
  • Stora ägg med dubbel gula: Som en tvilling, ovanligt men normalt! (fast obekvämt att värpa?)
  • ”Dammiga” ägg: Ägg som har en matt, lite lätt grov yta istället för en blank hinna. Kan vara tecken på vattenbrist eller stress, men vissa hönor verkar helt enkelt värpa såna ägg.
  • Vita ägg: Normal variation där ägget inte fått ytan med bruna fläckar. Vissa vaktlar värper alltid vita ägg.
  • Blåa, mörkbruna, randiga ägg: Ägg som inte rört sig normalt genom äggledaren utan stannat upp eller gått för snabbt när skalet bildats.