Meny Stäng

Varför hålla vaktlar?

Inte så illa, även jämfört med hönsen!
Inte så illa, även jämfört med hönsen!

För den som vill ha möjligheten att få egna ägg (eller eget kött) är japanska vaktlar ett bra val.

Vad är fördelarna med vaktlar?

Det är lätt att jämföra dom med höns, men vaktlar kan hållas som sällskapsfåglar även där man inte kan ha höns. Dom räknas inte som fjäderfä / lantbruksdjur, dom kräver inte lika mycket plats och det är mycket mindre troligt att dom stör några grannar.

Jag har både höns och vaktlar. Vaktlarna växer fortare och börjar lägga ägg tidigare, och är lika bra på att producera gödsel till trädgården. Sen är dom väldigt söta och trivsamma små fåglar att titta på också!

Att dom inte kan gå fritt och plocka grönt & insekter i trädgården är väl den relativa nackdelen mot höns.

Var kan man ha vaktlar?

I princip kan man hålla en liten grupp vaktlar på alla platser där man kan ha en rimligt stor utebur för kanin. Dom är inte lämpliga inne i ett hus, men det kan gå bra i garage, på balkonger, på uteplatser, på små tomter i tätbebyggt område, mm.

Läs gärna mer om lämpliga burar och boende!

Luktar dom?

Ja och nej: Vaktlarna själva luktar inte direkt, men en ostädad bur luktar fågelbajs. Burens strö behöver också vara torrt för att ta upp fukt och lukt. Precis som med alla djur behöver man alltså sköta dom regelbundet, men välskött bur utomhus luktar inte mycket.

Låter dom?

Ja: Vaktlarna kvittrar väldigt lågt, men dom har ett högre varningsrop om dom blir skrämda. Har man en tupp gal den också med ett kort knorrande läte. Så står buren ute hör man att det finns fåglar, men dom har inga läten som är lika höga och genomträngande som en galande hönstupp eller skrikande höna… Eller som en skrikande papegoja, för den delen!